Обработват територията на парк Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) в Стара Загора

...
Обработват територията на парк Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) в Стара Загора
Коментари Харесай

Опасен вредител нападна парк Аязмото в Стара Загора

Обработват територията на парк „ Митрополит Методий Кусев “ (Аязмото) в Стара Загора срещу борова процесионка. Това оповестиха от Общината.

Бариерна аерозолна обработка към този момент е приложена по обходни направления в парка по прикачената скица. Тя бе осъществена в интервала 11 – 15 октомври. Важно е да се вземат поради поставените краткотрайни ограничавания за прекосяване на жителите, избрали Аязмото за разходка и почивка.

През първите дни на месеца, върху 3 800 дка борови гори в Търговско предприятие „ Държавно горско стопанство - Стара Загора “, включващи и 214 дка общински гори, се направиха последните за годината въздушни пръскания против боровата процесионка. Лесозащитното мероприятие бе съобразено с развиването и биологията на типа.

Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е тип молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди “Thaumetopoea Pityocampa Schiff ”. Гъсениците от този тип имат хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат провокиращ протеин, наименуван тауметопоеин. При възможен контакт на власинките от гъсениците с кожа и лигавица, може да се появи мъчително раздразнение, а в редки случай алергични реакции (уртикария).

Относно евентуално нарастване на популацията на вредителя в района на Стара Загора, се подхващат навременни ограничения. Изготвено е картографиране на засегнатите региони и схематизирането на най-често употребяваните от популацията и всички останали проходими направления. Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничение на миграцията му. Необходимо е да се правят наземни обработки на терените с биоциди. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР